Zelfbouwcamper bouwen met ikea keukenkastjes.
Wij hebben gekozen voor het werken met keukenkasten uit de Metod lijn van Ikea. De afweking van SÄVEDAL paste perfect bij de look en feel die we wouden creëren. Voor mensen met weinig ervaring in houtbewerking is dit een mooie oplossing. Je bent beperkt in de maten, maar de Method lijn heeft heel veel verschillende maten wat je toch nog wel wat vrijheid geeft in de bouw.
Wij hebben gekozen voor 60cm diepe keukenkasten en 40cm diepe bovenkasten, die 60cm diep is veel meer dan wat je normaal in een camper vind maar voor ons is dit mooi mee genomen aangezien onze gasfles en watersysteem in het kastje onder de wasbak geplaats zijn.
Ikea keukenkasten zijn gemaakt van MDF panelen wat normaal gezien zeker niet geschikt is voor in een camper. MDF is vocht absorberend en zwaar. 2 dingen die je normaal gesproken niet wilt bij het bouwen van een camper.
Wij hebben alle open stukken MDF paneel dicht gekit zodat er zo min mogelijk vocht aan de MDF kan komen, Kwa gewicht is het voor ons haalbaar omdat wij geen super grote bus hebben. wel zitten we met onze L2H2 al aan de limieten van ons maximale gewicht.
Hoe een Ikea keuken aanpassen voor gebruik in een zelfbouwcamper
De 3D tool van Ikea is heel handig om al een idee te geven van de mogelijkheden. Je kan als afmetingen van de “keuken” de afmetingen van jou bus in geven.
Het standaard bevestigingssysteem van Ikea is handig voor in een keuken maar zeker niet geschikt voor in een camper. Wij hebben de standaard pootjes vervangen door houten poten bevestigd met L profielen aan zowel de kast als de vloer. Voor de muurbevestigingen hebben wij grote schapdrager gebruikt die rechtstreeks in het metaal van de bus zijn bevestigd.
De keuze van accessoires bij Ikea is eerder beperkt daarom hebben wij zelf onze handvaten gekozen en ergens anders gekocht, als je kiest voor universele handvaten zullen ze hoogst waarschijnlijk ook passen op jouw Ikea kast-frotjes.
Om het openvliegen van de kastjes te vermeiden hebben wij deur magneten gebruikt, 2stuks per deurtje. dit is voldoende voor normaal rijgedrag. Voor meer uitdagende ritten (denk aan off-road) is een sterker systeem wel aangeraden.